Pektin je izvrstan upijač masti, koji smanjuje apsorpciju holesterola iz hrane, i pospešuje rad debelog creva.
Prema nameni pektin se deli na pektin za konditorske proizvode (žele bombone), pektin za marmelade i džemove (taj koristimo), za glazure i kandiranje voća, topinge, stabilizaciju napitka (voćni sokovi, da bi bili gušći, i da se ne bi razdvajali), pektin za bezglutenske i druge hlebove (pirinčani, mlečni ...) i pektin za niskokalorične marmelade kao i termostabilne marmelade.
Pektin se dobija iz voća. Voće sa najviše pektina je dunja, jabuka, šljiva kao i citrusi.
Kitnikez je najstariji vojvođanski slatkiš od dunja, koji vodi poreklo iz Austrougarske, a osnovni sastojci su dunje i šećer, a mogu se dodati i orasi.
Kuvanjem dunja i šećera oslobađa se pektin i time zgušnjava kolač.

Sazrele su trešnje Burlat, dostava će biti organizovana
Sledeće trešnje koje stižu su Sunburst